Başkale Ziraat Odası > Başkale Pizan Hüsrev Paşa Medresesi

Başkale Pizan Hüsrev Paşa Medresesi

Pizan Hüsrev Paşa Medresesi, Kalesi ve Türbesi

Pizan Hüsrev Paşa Medresesi

Yeni adı Örenkale olan Pizan köyünde, kalenin doğusundaki eğimli arazi üzerinde yer alan Medrese, giriş kapısı üzerindeki yazıta göre, 1653 yılında Hüsrev Paşa tarafından yaptırılmıştır. Güneybatıdaki sol kanadın sonradan eklendiği ve oğlu Süleyman Paşa’nın eseri olduğu düşünülmektedir.

Pizan Kalesi

Pizan köyünün kuzeyinde, sarp kayalardan oluşan yüksek bir tepe üzerine kurulmuş olan kale, doğu batı yönünde uzanmakta, ancak tam bir planı çıkarılmayacak kadar tahrip olmuş durumdadır. Yinede araziye uydurulmuş düzensiz biçimi gözden kaçmamaktadır.

Pizan Hüzrev Paşa Türbesi

Pizan köyünün güneyinde, kalenin güneybatısındaki yamaçta yer alan türbenin Hüsrev Paşa adına yapıldığı kabul edilmektedir. İçindeki altı mezardan 1663 tarihli olanı Hüsrev Paşa’ya, diğerleri oğlu Süleyman Paşa’ya, amcası ve akrabalarına aittir.